انواع سبزیجات رنگی از مواد غذایی ضدالتهاب میباشند. حتما با داروهای ضدالتهاب آشنا هستید، اما آیا میدانید که مواد غذایی ضدالتهاب نیز وجود دارند؟ هر ماده غذایی که میخورید بدون تردید بر روی شما تاثیرگذار است.
التهاب چیست؟
التهاب و یا تورم یعنی واکنش بافتهای بدن نسبت به یک عفونت، آلودگی، جراحت و یا یک ماده محرک. نشانههای التهاب عبارتند از: درد، ورم کردن و قرمز شدن محل درد. در بعضی مواقع نیز عملکرد بافت و یا اندام ملتهب مختل شده و قادر به حرکت نمیباشد. برخی از بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی همیشه با التهاب همراه میباشند.
درمانهای ضدالتهاب با استفاده از دارو:
معمولا در پزشکی برای درمان التهاب از روشهایی مانند استراحت، ورزش سبک، کنترل وزن، حرکات کششی و همچنین مصرف دارو برای کاهش التهاب و کنترل درد استفاده میشود. در درمانهای دارویی معمولا از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی و یا استروئیدی استفاده میشود و در برخی موارد نیز ممکن است منجر به جراحی و تعویض مفصل در موضع التهاب شود. معمولا یکی از رایجترین درمانها همان استفاده از داروهای غیراستروئیدی میباشد. اگرچه استفاده از این داروها در رفع التهاب مفید میباشد، اما دارای عوارض جانبی بوده و میتوانند سبب تحریک معده و یا زخم معده شوند. حتی در مواردی که از این داروها استفاده طولانی مدت میشود، میتوانند منجر به بروز مشکلاتی برای کلیه گردند.
از غذاهای تشدید کننده التهاب دوری کنید.
غذاهای تشدید کننده التهاب سبب افزایش درد ناشی از التهاب شده و خطر ابتلا به بیماری مزمن را افزایش می دهند.
زیادهروی کردن در مصرف انواع غذاهای آماده و مصرف گوشتهای پرچربی و همچنین مصرف قند و شکر میتواند منجر به افزایش التهاب در بدن شود. مواد غذایی حاوی چربیهای ناسالم بهویژه چربیهای ترانس و اشباعشده، و همچنین انواع گوشتهای فرآوری شده، انواع غذاها و یا گوشتهای آماده، هات داگ، سوسیس و کالباس که دارای ترکیبات مضری مانند نیتریت هستند میتوانند التهابات را افزایش دهند و منجر به مزمن شدن بیماری گردند. چربیهای اشباع در مواد غذایی مانند گوشت، لبنیات و تخممرغ وجود دارند، بنابراین با مصرف این مواد غذایی علاوه بر اینکه انواع ویتامینها و مواد معدنی را به بدن میرسانیم، چربیهای ناسالم و اشباعشده را نیز وارد بدن خود میکنیم. این مواد غذایی همچنین حاوی اسیدهای چربی به نام آراشیدونیک اسید میباشند، در حالی که مقادیر کمی از این اسید مورد نیاز بدن است و مصرف بیش از اندازه آن در رژیم غذایی میتواند سبب تشدید التهابات در بدن گردد، بنابراین باید سعی شود از لبنیات کمچرب مانند پنیر و شیر کمچرب و همچنین گوشت بدون چربی استفاده گردد تا به کاهش التهابات در بدن کمک کنیم.
رژیمهای غذایی حاوی قند و شکر زیاد نیز میتوانند سبب تشدید التهاب، چاقی و بیماریهای مزمن مانند دیابت شوند، بنابراین باید سعی شود از رژیم غذایی حاوی قند و شکر فراوان مانند انواع نوشابههای گازدار، شیرینیها، آبنباتها و سایر مواد قندی اجتناب گردد. مصرف انواع میوهها و سبزیجات به علت دارا بودن ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای طبیعی برای بدن بسیار مفید و ضروری است، اما برخی از سبزیجات مانند بادمجان، گوجهفرنگی و سیبزمینی میتوانند سبب تشدید دردهای ناشی از التهاب شوند.
مواد غذایی ضدالتهاب:
استفاده از مواد غذایی که میتوانند سبب کاهش التهاب شوند به کاهش درد ناشی از التهاب کمک کرده و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش میدهد.
انواع چربیها و روغنها
مصرف اسیدهای چرب امگا-۳ که از چربیهای خوب و مفید برای بدن میباشند، به کاهش التهاب و درد ناشی از آن کمک میکند، اسیدهای چرب امگا-۳ که یکی از عوامل ضدالتهاب بسیار قوی هستند، در مواد غذایی مانند تخمکتان، گردو، روغن کانولا، تخم کدو و برخی ماهیهای دریاهای آزاد وجود دارند. استفاده از مکملهای روغن ماهی و یا روغن تخمکتان که حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ میباشند، میتواند به کاهش التهاب کمک کند. روغن زیتون یکی دیگر از انواع روغنها است که میتواند سبب کاهش التهاب شود. تحقیقات نشان دادهاند که روغن زیتون میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را کاهش داده و به کاهش درد نیز کمک میکند. سایر روغنها مانند روغن هسته انگور، روغن گردو و روغن سبوس برنج از جمله روغنهای مفید در کاهش التهاب میباشند.
پروتئین:
پروتئین یکی از مواد ضروری و مورد نیاز بدن برای ساخت بافتهای سالم به شمار میآید. از جمله مواد غذایی که حاوی پروتئین میباشند، میتوان انواع طیور، انواع ماهی و غذاهای دریایی، انواع مغزها، انواع دانهها، غلات و حبوبات را نام برد. مصرف گوشت قرمز میتواند سبب افزایش التهاب شود، بنابراین باید مصرف انواع گوشتهای قرمز و پرچرب را کاهش داد و در صورت مصرف گوشت قرمز تا حد امکان از انواع کمچرب و یا بدون چربی آن استفاده گردد.
محصولات سویا مانند پنیر توفو (پنیر حاصل از سویا)، سویا شیر و دانههای سویا نیز از منابع غنی حاوی پروتئین میباشند که در کاهش التهاب و درد موثر هستند
کربوهیدراتها و فیبر:
کربوهیدرات مورد نیاز بدن خود را با مصرف انواع سبزیجات، میوهها و غلات سبوسدار تامین کنید و تا جایی که امکان دارد از نانهای سبوسدار، و انواع ماکارونی که از آرد سبوسدار تهیه شده باشد، استفاده کنید. غلات با سبوس کامل یکی از منابع بسیار خوب در تامین فیبر میباشند و رژیم غذایی سرشار از فیبر میتواند سبب کاهش التهابات شود. از سبزیجات دارای برگهای سبز تیره و همچنین انواع میوههای تازه بیشتر استفاده کنید. سعی نمایید در روز حداقل ۵ نوبت میوه و سبزیجات مصرف کنید. انواع سبزیجات به رنگ سبز و میوهها از منابع غنی فیبر میباشند. انواع توتها بهویژه توتفرنگی از آنجایی که حاوی ترکیبات ضدالتهاب مانند فیتوکمیکالها و آنتیاکسیدانها میباشند، از منابع غذایی بسیار مفید هستند. سیب و پیاز قرمز نیز دارای ترکیبات ضدالتهاب قوی میباشند.
نوشیدنیهای سالم:
بدن ما روزانه به آب زیادی نیاز دارد و این آب از طریق مصرف مواد غذایی و سایر نوشیدنیها تامین میشود. یکی از سادهترین و در عین حال بهترین و سالمترین منابع تامینکننده آب بدن همان آب ساده میباشد. سایر منابعی که میتوانند آب بدن را تامین نمایند عبارتند از انواع آبمیوههای ۱۰۰ درصد طبیعی، انواع دمنوشهای گیاهی، آب انواع سبزیجات و شیر کمچرب. روزانه حدود ۲۰ درصد از آب مورد نیاز بدن از طریق مواد غذایی که خورده میشود تامین میگردد.
نکاتی در مورد عادات غذایی و کاهش التهاب:
به طور کلی، اگر تصمیم دارید از مواد غذایی ضدالتهاب برای کاهش التهاب و درد ناشی از آن استفاده کنید سعی نمایید از موادغذایی تازه استفاده کنید و از مصرف مواد غذایی آماده، پرچرب و فرآوری شده اجتناب نمایید.
برای صبحانه بهتر است از جوپرک شده همراه با مغزگردو و انواع توتها و همچنین یک فنجان سویا شیر استفاده شود.
میانوعدههای خود را از میان انواع میوهها و سبزیجات تازه، انواع مغزها و دانهها انتخاب کنید و از مصرف انواع شیرینیها و شکلاتها خودداری نمایید.
مصرف ماهی را افزایش دهید و از انواع گوشتهای پرچرب و قرمز کمتر استفاده کنید.
از مصرف غذاهای سرخشده و پرچرب خودداری نمایید.
از سبزیجات پخته و رنگی که به رنگهای زرد، نارنجی و سبز (مانند انواع فلفلدلمهای، هویج و …) هستند، بیشتر استفاده کنید.
روزانه مقدار زیادی آب بنوشید. انواع آبمیوههای ۱۰۰ درصد طبیعی و آب انواع سبزیجات، چای سبز و انواع دمکردههای گیاهی بسیار مناسبند.
با در نظر گرفتن میزان کالری مورد نیاز بدن در روز، سعی کنید به همان اندازه که بدن به کالری نیاز دارد مواد غذایی مصرف نمایید و از مصرف بیش از حد موادغذایی خودداری کنید، زیرا رساندن کالری بیش از نیاز به بدن سبب افزایش وزن و چاقی میشود و چاقی خود یکی از عوامل تشدیدکننده التهاب و درد میباشد، بنابراین با مدیریت کردن میزان کالری و کنترل وزن خود، به کاهش التهاب و درد ناشی از آن کمک کنیم